står det om i DN. Välvillig Storebrorsmentalitet, som får det att knottra sig över jela min kropp:
"Det räcker inte att bara betala hyran. I den nya stadsdelen Norra Djurgårdsstaden i Stockholm förväntas de boende leva ett grönt liv och motionera. Och det är föreskrifter som kommer att bli vanliga framöver, menar styrande Stockholmspolitiker.
Sopsortera. Äta rätt. Åka kollektivt eller cykla. Handla miljömärkt. Motionera. Ingå i en bilpool. Umgås med grannarna.
Nyligen klubbade kommunfullmäktige - i stort sett utan Debatt - ett miljöprogram för Stockholms nya prestigeprojekt, den högprofilerade Norra Djurgårdsstaden.
Om de ambitiösa målen ska uppfyllas räcker det inte med att bygga energisnåla hus, hitta smarta tekniska lösningar och sörja för en bra kollektivtrafik.
De som flyttar in måste, enligt Stockholms stad, fås att förstå och engagera sig.
- Någon hypotetisk individ skulle kunna strunta i det här, men människor fungerar inte så, säger borgarrådet Joakim Larsson (M), ordförande i exploateringsnämnden som samordnar projektet.
Stockholmare är mycket miljömedvetna och väldigt många är intresserade av ett livsstilsboende, tror han.
Och Norra Djurgårdsstaden är en modell för framtidens Stockholm.
- Hammarby sjöstad har betytt mycket för stadens anseende och har verkligen slagit internationellt men är nu nästan lite old news, säger Joakim Larsson.
- Med Norra Djurgårdsstaden vill vi visa framfötterna och marknadsföra Stockholm.
De som bosätter sig där ska med hjälp av Boskola, områdesambassadörer, nätverk och olika aktiviteter fås att bli en del av miljöprofilen.
- Folk ska få hjälp på vägen. När man köper en teknisk pryl får man en maffig instruktionsbok, det brukar inte följa med när man flyttar in i en lägenhet, säger miljö- och hållbarhetsstrategen Tomas Gustafsson.
Förutom att lära sig de tekniska lösningarna, att använda en avfallskvarn och mäta hur mycket vatten man använder och hur mycket sopor man slänger - det debiteras individuellt - ska Boskolan handla om vilken mat man äter och hur man köper miljömärkta varor.
- Att leva miljösmart är givetvis den viktigaste delen i projektet. Men den sociala dimensionen finns också med, att skapa en känsla av sammanhang och ordna samlingslokaler där folk kan träffas och känna gemenskap, säger Tomas Gustafsson.
Folkhälsa och motion är en del av den hållbara livsstilen. Alla ska erbjudas en personlig resplan till och från arbetet. Nationalstadsparkens natur används för hälsoinriktade aktiviteter. Bilar, båtar och kanoter finns att hyra och kanske även tält och ryggsäckar för fjällvandrare.
Den som vill ha egen bil är inte lika gynnad. Staden planerar för i medeltal en halv p-plats per lägenhet.
- Vi tror väldigt mycket på bilpooler, jag ser en förändring både i teknikutvecklingen och i folks sinnen, säger Tomas Gustafsson."