det förstår man när man tar del av Uppsala Nya Tidning, som den 15 november i en artikel skrev att det nu finns en bindande policy på Akademiska Sjukhuset här i Uppsala, att alla kvinnor som söker läkare, av all personal skall tillfrågas om huruvida de blir slagna i hemmet. Observera att varken barn eller män skall tillfrågas om samma sak. Som läkare vet jag att kvinnor också slår män. Och barn. Artikeln lyder, förkortad av mig, så här:
“Alla läkare och sjuksköterskor på Akademiska sjukhuset ska fråga sina kvinnliga patienter om de blir slagna i hemmet. Rutinen infördes för flera år sedan. Men varken Vårdförbundet eller sjuksköterskorna UNT talat med har känt till den. Förrän nu.
För en dryg månad sedan fick sjuksköterskan Kerstin veta att hon och alla hennes kollegor på avdelningen skulle börja fråga alla sina kvinnliga patienter om de blev slagna i hemmet, oavsett vad de sökte vård för. Det nya uppdraget kom, som Kerstin uppfattade det, från sjukhusledningen genom Nationellt centrum för kvinnofrid.
Åsa Witkowski, klinisk verksamhetschef på Nationellt centrum från kvinnofrid, berättar hon att direktivet funnits i många år.
- Det är mycket beklagligt att personalen inte informerats tidigare. Vi tog fram ett styrdokument om detta för flera år sedan, och det gäller all personal som har kontakt med patienter på Akademiska sjukhuset, säger Åsa Witkowski.
Det är upp till varje verksamhetschef att se till att frågan om misshandel i hemmet ställs av personalen.
När Kerstin får reda på att direktivet funnits i flera år blir hon upprörd.
- Det här är inte en fråga man bara kan slänga ur sig hur som helst, det känns olustigt och väldigt anklagande mot patienten.
Åsa Witkowski poängterar att det finns en broschyr och ett styrdokument där personalen kan läsa om rutinerna och hur de ska hantera sina patienter.
Nationellt centrum för kvinnofrid erbjuder även korta tvådagarskurser som all personal har rätt att söka till. Dessutom finns det tre löpande universitetskurser i ämnet som personalen kan läsa om de känner sig osäkra på hur de ska hantera detta.”